Mikä on Waltti?

alanuoli
mikaonwaltti

Tausta

Waltti on joukkoliikenteen valtakunnallinen matkakortti, jonka toiminta kattaa tällä hetkellä jo useita kaupunkiseutuja.

Waltti-matkakortin käyttö tarkoittaa helpompaa matkantekoa, kun liput ovat saman tyyppisiä eri kaupungeissa ja omaa matkakorttia voi käyttää muuallakin kuin kotikunnassa. Yhteiskäyttöisyyden lisäksi Waltin etuna on myös monipuolinen latausverkosto. Waltti-korttia voi ladata palvelupisteissä, netissä, liikennevälineissä ja lisäksi useissa myyntipisteessä kautta maan.

Waltti-järjestelmän kehittäjänä toimii TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy, joka on kuntien yhteinen IT-palvelu- ja hankintayhtiö. Sen toiminta kattaa yli 20 keskeisintä kaupunkiseutua ympäri Suomea.

waltti_kortit

Waltti-matkakortti

Matkustaja voi oman käyttötarkoituksensa mukaan valita matkakortin henkilökohtaisena tai haltijakohtaisena. Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan kortin omistaja. Haltijakohtaisen matkakortin voi hankkia kuka tahansa ja se sopii yhteiskäyttöön esimerkiksi perheille ja yrityksille. Korttia voi käyttää kuka tahansa samaan asiakasryhmään kuuluva henkilö. Haltijakohtaiseen korttiin ei välttämättä voi ladata kaikkia lipputuotteita. Tarkista tarvittaessa tilanne oman joukkoliikenneviranomaisen kohdalla.

Henkilökohtaisen korttiin tallennetaan matkustajan henkilötiedot kortin perustamisen yhteydessä. Kortin personointi mahdollistaa arvon tai kauden siirron uudelle kortille, jos matkakortti katoaa.

Waltti-matkakortista peritään korttimaksu. Korttimaksun suuruuden päättää alueen joukkoliikenneviranomainen.

Waltti-lippu

Waltti-lippu (kertakortti) on kätevä maksuväline silloin, kun matkustetaan harvoin tai useita kertoja yhden tai useamman päivän aikana. Toimii hyvin esimerkiksi turistikäytössä.

Kertalippu

Kertalippu on ajoneuvosta käteisellä ostettava lippu. Voimassaoloaika ja kelpoisuusvyöhykkeet tulostetaan lippuun.

Lipputuotteet

Waltti-matkakorttiin voidaan ladata erilaisia kausi- ja arvolippuja.

Kausilippu on voimassa 30, 90 tai 180 vuorokautta tai kalenterivuoden. Kauden voimassaolo alkaa ensimmäisestä käyttökerrasta. Arvolippua käytettäessä kortilta vähennetään hinnan mukainen määrä arvoa. Arvolipulla voi maksaa myös toisen samaan tai alempaan ikäryhmään kuuluvan matkustajan matkan. Waltti-matkakortilla voi olla samanaikaisesti sekä kausilippu että arvolippuja.

Waltti-matkakortti hankitaan ja ladataan ensimmäisen kerran palvelupisteessä tai netissä.