Matkakortti

Waltti – Mutkaton tapa matkustaa

Waltti on joukkoliikenteen valtakunnallinen lippujärjestelmä, jonka toiminta kattaa tällä hetkellä jo useita kaupunkiseutuja. Waltti perustuu vyöhykepohjaiseen hinnoitteluun ja samantyyppisiin lipputuotteisiin eri kaupunkialueilla.

Waltti-matkakortin käyttö tarkoittaa sinulle helpompaa matkantekoa, kun liput ovat saman tyyppisiä eri kaupungeissa ja omaa matkakorttia voit käyttää muuallakin kuin kotikunnassa. Yhteiskäyttöisyyden lisäksi Waltin etuna on myös monipuolinen latausverkosto. Voit ladata Waltti-kortin netissä, palvelupisteissä, useissa paikallisissa myyntipisteissä, itsepalveluautomaateissa sekä liikennevälineissä.

Waltti-järjestelmän kehittäjänä toimii TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy, joka on kuntien ja julkisyhteisöjen yhteinen IT-palvelu- ja hankintayhtiö.

Miten toimii?

Jos käytät säännöllisesti joukkoliikennettä, on Waltti-matkakortti ja siihen ostettavat
liput useimmiten kätevin ja edullisin maksutapa.

Matkakortti

Waltti-matkakortin voit ostaa joko henkilö- tai haltijakohtaiseksi. Kätevimmin ostat henkilökohtaisen matkakortin Waltti-kaupasta, jolloin voit ladata siihen samalla myös lipputuotteen. Voit ostaa kortin myös oman alueen palvelupisteestä tai nimetyistä myyntipisteistä. Haltijakohtaisen matkakortin voit hankkia vain palvelupisteestä tai nimetyistä myyntipisteistä.

Waltti-matkakortin voit ostaa joko henkilö- tai haltijakohtaiseksi, jolloin se sopii vaikkapa perheen lasten yhteiseksi kortiksi ja tällöin korttia voi käyttää kuka tahansa samaan asiakasryhmään (ikään) kuuluva henkilö. Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan kortin omistaja.

Tiesithän, että jos henkilökohtainen korttisi katoaa, kortin personointi mahdollistaa arvon tai kauden siirron uudelle kortille? Vastaavasti haltijakohtainen matkakortti vastaa aina käteisen rahan hallussapitoa ja käyttöä eli kadotettua korttia ei voi sulkea, eikä siinä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille.

Waltti-kortille ladattava arvolippu ja kausilippu

Waltti-kortti toimii kahdella tapaa: arvo- tai kausilippuna. Arvolipulla maksat yksittäisiä matkoja ja kausilipulla voit matkustaa rajattomasti valitsemallasi vyöhykkeillä alueen määrittelemän ajan puitteissa. Kauden voimassaolo alkaa ensimmäisestä käyttökerrasta.

Waltti-mobiililiput

Waltti-mobiilista ostettava lippu on kätevä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun matkaan pitää päästä nopeasti tai matkakortti puuttuu. Lisäksi Waltti-mobiililipulla voit matkustaa myös useissa muissa Waltti-kaupungeissa. Kyseiset kaupungit löytyvät samasta sovelluksesta.

Mobiililla voit ostaa kerta- ja vuorokausilippuja, sekä joissakin kaupungeissa jo myös 30 vrk:n kausilippuja. Sovelluksen avulla voit käyttää myös reittiopas-palvelua.  Palvelu paikantaa sinulle sijainnin ja kertoo lähimmät linjat, pysäkit, reitit ja aikataulutiedot.

Lipun voimassaolo alkaa heti lipun ostohetkestä ja voit matkustaa rajattomasti lipussa näkyvän voimassaoloajan sillä vyöhykevälillä, jolle lippu on hankittu. Lipulla voit myös vaihtaa toiseen liikennevälineeseen sen voimassaoloaikana.

Mobiililippu näytetään bussiin noustaessa joko kuljettajalle tai luetaan kortinlukulaitteella. Lipussa näkyy QR-koodi ja jäljellä oleva voimassaoloaika. Samalla puhelimella voit tilata useamman kerta- tai vuorokausilipun lipun yhtä aikaa.

Mobiililipun voit ostaa rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi tai ilman rekisteröitymistä. Palveluun rekisteröityminen kuitenkin kannattaa, sillä mikäli puhelin vaihtuu, rikkoutuu, varastetaan tai katoaa, se mahdollistaa voimassa olevan kausilipun siirron uuteen puhelimeen.

Kaupungeissa, joissa Waltti-mobiilin 30 vrk:n kausilippu on myynnissä mobiilisovelluksessa, tulee käyttäjän aina rekisteröityä sovellukseen ostaakseen kausilipun.

Mobiili-lippujen maksaminen tapahtuu aina kunkin kaupungin hyväksymillä maksutavoilla kuten Visa, Visa Electron tai Mastercard-maksukortilla (debit tai credit), mobiilimaksulla, tai MobilePaylla. Ostotapahtumien kuitit ovat nähtävissä Waltti-mobiilissa.

Waltti-kertakortit (vuorokausiliput)

Waltti-kertakortti on kätevä maksuväline silloin, kun matkustat harvoin tai useita kertoja yhden tai useamman päivän aikana. Lippu toimii hyvin esimerkiksi turistikäytössä. Lippua ostaessasi voit valita vuorokausien määrän valitun liikennealueen määrittelemän ajan puitteissa (1-60 vrk). Tarkemmat käyttöehdot, hinnat ja myyntipaikat saat kunkin Waltti-alueen joukkoliikennesivustolta.

Kertalippu

Kertalippu on käteisellä ajoneuvosta ostettava paperinen lippu. Voimassaoloaika ja kelpoisuusvyöhykkeet tulostetaan lippuun. Lippuautomaateista voi myös etukäteen ostaa pankki- ja luottokortilla kertalippuja ja vuorokausilippuja.

Matkakortin lataus

Verkkokauppa

Waltti-kaupassa voit ladata matkakorttisi ilman rekisteröitymistä tai rekisteröimällä oman käyttäjätilisi. Kun rekisteröit oman käyttäjätilin Waltti-kauppaan, saat käyttöösi laajemmat palvelut. Voit vaikka yhdistää tiliisi useita kortteja, jolloin lisätyt kortit ovat aina heti käytettävissä ja suoraan ladattavissa. Myös edelliset ostokset näkyvät käyttäjätilissä. Rekisteröityminen on helppoa ja edellyttää vain sähköpostin ja salasanan antamista.

Waltti-kaupassa tehty kortin lataus siirtyy kortille ja näkyy kortin tiedoissa kuitenkin vasta, kun kortti luetaan latauksen jälkeen auton kortinlukulaitteella. Nettilataus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkustustarvetta. Netissä tehdyn latauksen siirtyminen ja näkyminen kortinlukulaitteella saattaa kestää kahdesta tunnista kahteen vuorokauteen. Ennen sitä ladatulla lipputuotteella ei voi matkustaa.

Palvelu- ja myyntipisteet

Waltti-matkakortin voit ladata myös palvelu- ja myyntipisteissä. Waltin myyntipisteet löydät kunkin alueesi joukkoliikennesivuilta.

Autossa lataaminen

Lisämatkojen lataus olemassa olevaan korttiin onnistuu myös useimmissa linja-autoissa. Varmista latausmahdollisuus ja maksuvälineet etukäteen alueen joukkoliikennesivuilta tai palvelupisteestä.

Itsepalveluautomaatit

Myös lippuautomaateissa voi ladata matkakorttia. Voit tarkistaa alueen joukkoliikennesivustolta, onko automaatteja käytössä ja mikä on niiden sijainti.

Palvelupisteet

Mikäli tarvitset joukkoliikenteen käyttöön liittyvissä asioissa neuvoja tai opastusta, ota yhteyttä palvelupisteeseen. Myös matkakortin hankkiminen ja lataaminen hoituu kätevästi palvelupisteessä. Lisäksi matkakorttiin liittyvät reklamaatiot, asiakaspalautteet, korttien sulkupalvelu ja löytökorttien käsittely ja säilytys hoidetaan palvelupisteessä.

Kaupunkien joukkoliikennesivut ja palvelupisteen yhteystiedot löydät kunkin kaupungin alta.

Muut liikkumisen palvelut

Reittiopas

Reittiopas-palvelulla saat reaaliaikaisen joukkoliikenteen reittioppaan käyttöösi. Palvelu paikantaa sinulle sijainnin ja kertoo lähimmät linjat, pysäkit, reitit ja aikataulutiedot. Se suodattaa tarpeettoman tiedon ja kertoo, miten sujuvimmin pääset perille. Reittiopas-palvelu toimii kaikilla päätelaitteilla, mutta on tehty palvelemaan erityisen hyvin mobiilikäyttäjiä. Reittiopasta kehitetään jatkuvasti käyttäjien palautteiden ja toiveiden suuntaan.

Reittiopaspalvelut käytössä: Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Mikkeli, Oulu, Rovaniemi, Turku.

Waltti-kortinlukijasovellus

Waltti-kortinlukija -mobiilisovelluksella voit kätevästi ja nopeasti tarkistaa Waltti-matkakorttisi tai kertakorttisi voimassaolotiedot. Waltti-kortinlukijasovellus on ilmainen ja voit ladata sen käyttöösi Google Playssa. Sovellus toimii NFC-toiminnolla varustetuissa ja Android-käyttöjärjestelmää käyttävissä puhelimissa ja tableteissa. Waltti-kortinlukijasovellus näyttää voimassaolevat kaudet, jäljellä olevan arvon, viimeisen arvolipun sekä edelliset matkat matkakortilta, kun NFC-puhelimella koskettaa korttia. Sovelluksella voit myös lähettää itsellesi sähköpostiin kuittitiedot viimeisimmästä arvolipusta. Sovellus lukee vain Waltti matka- ja kertakortteja ja toimii vain perinteisillä Waltti-matkakorteilla (ei tunnistepohjaisilla korteilla).

Kaupunkipyörät

Useat kaupungit tavoittelevat pyöräilyn osuuden kasvattamista kaupunkiliikenteessä ja tukevat tätä tavoitetta tarjoamalla kaupunkipyöräpalvelun. Waltti-kaupungeissa kaupunkipyöräpalvelu voidaan yhdistää olemassa olevaan Waltti-järjestelmään ja siten helpottaa joukkoliikenneasiakkaiden kaupunkipyörän käyttöönottoa. Mikäli kaupungissa on käytössä Waltti-järjestelmään yhteensopiva kaupunkipyöräpalvelu, pääset sen käyttäjäksi rekisteröitymällä joko Waltti- kaupassa tai Waltti-mobiilisovelluksella. Voit ostaa haluamasi pyörätuotteen sen jälkeen, kun pyörien käyttämiseksi tarvittava rekisteröityminen on tehty. Pyörän saat ajettavaksi rekisteröitymisen yhteydessä saatavalla pyöräilijätunnuksella tai Waltti-matkakortilla sekä PIN-koodilla.