Skip to content

Waltti – Mutkaton tapa matkustaa

Waltti on joukkoliikenteen valtakunnallinen lippujärjestelmä, jonka toiminta kattaa useita kaupunkiseutuja. Waltti perustuu vyöhykepohjaiseen hinnoitteluun ja samantyyppisiin lipputuotteisiin eri kaupunkialueilla.

Waltti-matkakortin käyttö tarkoittaa sinulle helpompaa matkantekoa, kun liput ovat saman tyyppisiä eri kaupungeissa ja omaa matkakorttia voit käyttää muuallakin kuin kotikunnassa. Yhteiskäyttöisyyden lisäksi Waltin etuna on myös monipuolinen latausverkosto. Voit ladata Waltti-kortin netissä, palvelupisteissä, useissa paikallisissa myyntipisteissä, itsepalveluautomaateissa sekä liikennevälineissä.

Waltti-järjestelmän kehittäjänä toimii Waltti Solutions Oy, joka on kuntien ja julkisyhteisöjen yhteinen IT-palvelu- ja hankintayhtiö.

Monta helppoa tapaa ostaa matkalippu

Waltti tarjoaa erilaisia käteviä tapoja ostaa matkalippu sekä säännöllisesti joukkoliikennettä käyttäville että satunnaisille matkustajille.

Matkakortti

Kätevimmin ostat Waltti-matkakortin Waltin verkkokaupasta, jolloin voit ladata siihen samalla myös lipputuotteen. Voit ostaa kortin myös oman alueesi palvelupisteestä tai nimetyistä myyntipisteistä. Haltijakohtaisen matkakortin voit hankkia vain palvelupisteestä tai nimetyistä myyntipisteistä.

Waltti-matkakortin voit ostaa joko henkilö- tai haltijakohtaiseksi, jolloin se sopii vaikkapa perheen lasten yhteiseksi kortiksi ja tällöin korttia voi käyttää kuka tahansa samaan asiakasryhmään (ikään) kuuluva henkilö. Henkilökohtaista korttia voi käyttää ainoastaan kortin omistaja.

Jos henkilökohtainen korttisi katoaa, kortin personointi mahdollistaa arvon tai kausilipun siirron uudelle kortille. Vastaavasti haltijakohtainen matkakortti vastaa aina käteisen rahan hallussapitoa ja käyttöä eli kadotettua korttia ei voi sulkea, eikä siinä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille.

Waltti-matkakortti toimii kahdella tapaa: arvo- tai kausilippuna. Arvolla maksat yksittäisiä matkoja ja kausilipulla voit matkustaa rajattomasti valitsemillasi vyöhykkeillä alueen määrittelemän ajan puitteissa. Kauden voimassaolo alkaa ensimmäisestä käyttökerrasta.

Lähimaksu

Lähimaksaminen tarkoittaa bussimatkan maksamista vilauttamalla pankkikorttia tai mobiililaitetta linja-auton etälukijassa. Lähimaksu onnistuu lähimaksuominaisuudella varustetuilla Visa-, Visa Electron-, Mastercard- ja Eurocard -korteilla sekä GooglePay- ja ApplePay-mobiilisovelluksilla.

Lähimaksuun on liitetty maksukatto, joka tarkoittaa kiinteää päiväkohtaista hintaa. Jokainen päivän aikana lähimaksulla maksettu bussimatka kerryttää asiakkaan valitseman vyöhykkeen maksukattoa. Kun maksutapahtumia on 3–4 kappaletta, asiakas saavuttaa maksukaton ja matkustaa loppupäivän ilmaiseksi valitsemallaan vyöhykkeellä.

Lähimaksu on käytössä tällä hetkellä seuraavissa kaupungeissa:
– Hämeenlinna
– Joensuu
– Jyväskylä
– Kuopio
– Lahti
– Oulu
– Pori
– Salo
– Tampere
– Vaasa

Waltti Mobiili -sovellus

Waltti Mobiili -sovelluksella ostettava lippu on kätevä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun matkaan pitää päästä nopeasti tai matkakortti puuttuu. Lisäksi Waltti-mobiililipulla voit matkustaa myös useissa muissa Waltti-kaupungeissa. Kyseiset kaupungit löytyvät samasta sovelluksesta.

Waltti Mobiililla voit ostaa kerta- ja vuorokausilippuja, sekä joissakin kaupungeissa jo myös 30 vrk:n kausilippuja. Sovelluksen avulla voit käyttää myös reittiopas-palvelua. Palvelu paikantaa sinulle sijainnin ja kertoo lähimmät linjat, pysäkit, reitit ja aikataulutiedot.

Mobiililipun voimassaolo alkaa heti lipun ostohetkestä ja voit matkustaa rajattomasti lipussa näkyvän voimassaoloajan sillä vyöhykevälillä, jolle lippu on hankittu. Lipulla voit myös vaihtaa toiseen liikennevälineeseen sen voimassaoloaikana.

Mobiililippu näytetään bussiin noustaessa joko kuljettajalle tai luetaan kortinlukulaitteella. Lipussa näkyy QR-koodi ja jäljellä oleva voimassaoloaika. Samalla puhelimella voit ostaa useamman kerta- tai vuorokausilipun lipun yhtä aikaa.

Mobiililipun voit ostaa rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi tai ilman rekisteröitymistä. Palveluun rekisteröityminen kuitenkin kannattaa, sillä mikäli puhelin vaihtuu, rikkoutuu, varastetaan tai katoaa, se mahdollistaa voimassa olevan vuorokausi- ja kausilipun siirron uuteen puhelimeen.

Kaupungeissa, joissa Waltti Mobiilin 30 vrk:n kausilippu on myynnissä mobiilisovelluksessa, tulee käyttäjän aina rekisteröityä sovellukseen ostaakseen kausilipun.

Mobiililippujen maksaminen tapahtuu aina kunkin kaupungin hyväksymillä maksutavoilla, kuten Visa-, Visa Electron- tai Mastercard-maksukortilla (debit tai credit), mobiilimaksulla tai MobilePaylla. Ostotapahtumien kuitit ovat nähtävissä Waltti-mobiilissa.

Waltti-kertakortit (vuorokausiliput)

Waltti-kertakortti on kätevä maksuväline silloin, kun matkustat harvoin tai useita kertoja yhden tai useamman päivän aikana. Lippu toimii hyvin esimerkiksi turistikäytössä. Lippua ostaessasi voit valita vuorokausien määrän valitun liikennealueen määrittelemän ajan puitteissa. Tarkemmat käyttöehdot, hinnat ja myyntipaikat saat kunkin Waltti-alueen joukkoliikennesivustolta.

Kertalippu

Kertalippu on käteisellä ajoneuvosta ostettava paperinen lippu. Voimassaoloaika ja kelpoisuusvyöhykkeet tulostetaan lippuun. Lippuautomaateista voi myös etukäteen ostaa pankki- ja luottokortilla kertalippuja ja vuorokausilippuja.

Matkakortin lataaminen

Waltti-kauppa

Waltti-kaupassa voit ladata matkakorttisi ilman rekisteröitymistä tai rekisteröimällä oman käyttäjätilisi. Kun rekisteröit oman käyttäjätilin Waltti-kauppaan, saat käyttöösi laajemmat palvelut. Voit vaikka yhdistää tiliisi useita kortteja, jolloin lisätyt kortit ovat aina heti käytettävissä ja suoraan ladattavissa. Myös edelliset ostokset näkyvät käyttäjätilissä. Rekisteröityminen on helppoa ja edellyttää vain sähköpostin ja salasanan antamista.

Palvelu- ja myyntipisteet

Waltti-matkakortin voit ladata myös palvelu- ja myyntipisteissä. Waltin myyntipisteet löydät kaupunkisi joukkoliikenteen verkkosivuilta.

Autossa lataaminen

Lisämatkojen lataus olemassa olevaan korttiin onnistuu myös useimmissa linja-autoissa. Varmista latausmahdollisuus ja maksuvälineet etukäteen alueen joukkoliikennesivuilta tai palvelupisteestä.

Itsepalveluautomaatit

Myös lippuautomaateissa voi ladata matkakorttia. Voit tarkistaa alueen joukkoliikennesivustolta, onko automaatteja käytössä ja mikä on niiden sijainti.

Palvelupisteet

Mikäli tarvitset joukkoliikenteen käyttöön liittyvissä asioissa neuvoja tai opastusta, ota yhteyttä palvelupisteeseen. Myös matkakortin hankkiminen ja lataaminen hoituu kätevästi palvelupisteessä. Lisäksi matkakorttiin liittyvät reklamaatiot, asiakaspalautteet, korttien sulkupalvelu ja löytökorttien käsittely ja säilytys hoidetaan palvelupisteessä.

Kaupunkien joukkoliikennesivut ja palvelupisteen yhteystiedot löydät kunkin kaupungin alta.

Reittiopas

Reittiopas-palvelulla saat reaaliaikaisen joukkoliikenteen reittioppaan käyttöösi. Palvelu paikantaa sinulle sijainnin ja kertoo lähimmät linjat, pysäkit, reitit ja aikataulutiedot. Se suodattaa tarpeettoman tiedon ja kertoo, miten sujuvimmin pääset perille. Reittiopas-palvelu toimii kaikilla päätelaitteilla, mutta on tehty palvelemaan erityisen hyvin mobiilikäyttäjiä. Reittiopasta kehitetään jatkuvasti käyttäjien palautteiden ja toiveiden perusteella.