Skip to content

Raaseporin joukkoliikenteessä kesäkuussa käyttöön valtakunnallinen Waltti-järjestelmä

Raaseporin joukkoliikenteessä kesäkuussa käyttöön valtakunnallinen Waltti-järjestelmä

Vain reilun tunnin juna- tai automatkan päässä Helsingistä ja Turusta sijaitsee Raasepori – Uudenmaan maakunnan pinta-alaltaan laajin kaupunki. Sieltä löytyy tietenkin kaupungin nimen mukainen Raaseporin keskiaikainen linna, mutta myös palkittu design- ja käsityökeskus Fiskarsin Ruukki, idyllinen Tammisaaren vanha kaupunki, komea Mustion Linna sekä perinteikäs Billnäsin ruukki. Vetovoimaa lisäävät Tammisaaren saariston maisemiltaan monipuolinen kansallispuisto sekä lukuisat metsät, järvet ja muut arvokkaat luontoalueet. Herkuttelijat voivat nauttia korkealuokkaisesta, lähituotetusta ruoasta viihtyisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Kun kokonaisuuteen lisätään vielä värikkäät torit, markkinat ja kulttuuritapahtumat, Raaseporia voi hyvällä omallatunnolla kutsua Uudenmaan helmeksi.


Raaseporin joukkoliikenne perustuu linja-auto- ja junaliikenteeseen. Seudulliset linja-autoliikenteen runkoreitit suuntautuvat Raaseporista Helsingin, Lohjan ja Hangon suuntiin, junaliikenteen runkoreitit puolestaan Raaseporista Helsingin, Turun ja Hangon suuntiin. Helsinki-Turku reitin junat pysähtyvät Karjaalla lähes tunnin välein, varsinkin arkisin. Karjaa-Hanko reitin junat tai junakorvausbussit kulkevat noin parin tunnin välein. Seudullisessa linja-autoliikenteessä on pidemmät vuorovälit. Vuonna 2021 Raaseporissa tehtiin sisäisen joukkoliikenteen palvelutasoselvitys, jonka suositukset hyväksyttiin kaupunginhallituksessa ja niitä on nyt lähdetty toteuttamaan. Tavoitteisiin kuuluvat mm. toimivammat bussiliikenteen vuorovälit, ilta- ja viikonloppuliikenne, asiointiliikenteen uudelleenkäynnistäminen ja Waltti-lippujärjestelmään siirtyminen tänä vuonna. Kestävä kehitys, ilmastonmuutoksen torjunta, hyvät liikenneyhteydet ja luovat joukkoliikenneratkaisut ovat tärkeä osa myös Raaseporin kaupungin strategiaa.


”Waltin myötä Raaseporin joukkoliikenne siirtyy uudelle aikakaudelle. Edullisen hinnoittelun sekä houkuttelevien ja helppokäyttöisten lipputuotteiden myötä ihmisten toivotaan siirtyvän yksityisautoilusta enemmän joukkoliikenteen käyttäjiksi”, Raaseporin kaupungin henkilöliikennelogistikko Henri Nevakivi kertoo.


Raaseporin joukkoliikennelipun voi kesäkuusta alkaen ostaa linja-autossa kuljettajalta, palvelupisteeltä, Waltti Mobiililla tai Waltti-verkkokaupasta usealla eri maksutavalla. Waltti-matkakortin voi hankkia palvelupisteestä tai tilata Waltin verkkokaupasta. Kortille ladattavia lipputuotteita ovat kausi- ja arvolippu. Lisäksi käyttöön tulee mobiililaitteilla sekä työpöytäselaimilla käytettävä reittiopas, joka laskee ennusteen linja-auton saapumisajasta pysäkille.


Waltti-järjestelmän käyttöönoton myötä Raaseporin joukkoliikenteessä tulee käyttöön lähimaksu. Lähimaksu on nopea ja turvallinen tapa maksaa matka ilman etukäteen hankittua lippua. Lähimaksuun on kytketty hintakatto, joka mahdollistaa aina edullisimman lipputuotteen käytön ilman, että matkustajan tarvitsee itse miettiä, mikä tuote on edullisin. Matkustaja voi tarkastella maksutapahtumiaan asiakasportaalissa maksukorttinsa numerolla ilman rekisteröitymistä.


Kehityspäällikkö Katja Saarijärvi TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:stä toivottaa Raaseporin lämpimästi tervetulleeksi Waltti-yhteisöön: ”On hienoa saada Raasepori mukaan vahvistamaan Waltin jalansijaa myös Uudellamaalla. Uskomme, että Waltin palvelut ja verkostot auttavat Raaseporia tavoitteissaan kannustaa asukkaita ja matkailijoita joukkoliikenteen käyttäjiksi.”


Raaseporin kaupunki tulee tiedottamaan Waltin käyttöönotosta kaupungin nettisivuilla, somessa ja paikallisessa lehdistössä. Waltista on suunnitteilla keväälle laaja tiedotus- ja markkinointikampanja.